Minder zitten en meer bewegen

Minder zitten en meer bewegen

De Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 uur per dag neer (op het werk, tijdens eten, in de auto, thuis in de zetel…) . Zitten is helaas ingebakken in onze cultuur!

Meer bewegen is goed voor je gezondheid en veel zitten is gerelateerd aan een verminderde gezondheid. Het ‘beweegadvies’ is 30 minuten matig intensief bewegen per dag. Wie 10 uur per dag zit heeft 34% meer kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met wie 1 uur zit op dagbasis. Vandaar de slogan zitten is dodelijk.

Het effect van minder zitten is vergelijkbaar met het effect van het minderen van roken, inactiviteit en overgewicht. Belangrijk bij zitten is dat je voldoende afwisselt van zithouding. De vuistregel is elk half uur eens recht te staan, en steeds te zitten op stoelen die uitnodigen tot beweging.

In een aantal bedrijven in Zweden zijn zit-statafels de standaard. Zit-statafels verhogen de productiviteit en stimuleren een dynamisch gedragspatroon. Ook het invoeren van micropauzes heeft aangetoond een positief effect te hebben op het aantal overbelastingsklachten en de productiviteit.