Meer dan 2 miljoen Nederlanders met rug- en nekklachten

Meer dan 2 miljoen Nederlanders met rug- en nekklachten

Uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) in Nederland blijkt dat ruim 2 miljoen mensen er last hebben van rug- en nekklachten. Dat is 10,1% van alle mannen en 13.5% van alle vrouwen. De cijfers van het RIVM gaan over het jaar 2017 en zijn afkomstig van huisartsenpraktijken.

Volgens het RIVM is het percentage mensen met nek- en rugpijn nog nooit zo hoog geweest. De reden? We zitten te veel. “Mensen zijn niet gemaakt om te zitten, maar om te bewegen”, aldus Gitte Tønner, voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) hierover in een artikel op de website van NCA. “We zien het allemaal in onze omgeving: mensen die massaal – en vaak al op jonge leeftijd – uren achtereen in starre houdingen zitten of hangen: met hun gsm, op de laptop, voor de tv, in een auto en op de zaak aan een bureau. Dat is funest voor je wervelkolom.”

Wat te doen tegen nek- en rugpijn?

Heeft u ook nek- en rugklachten en wil u hier graag vanaf? Beweging lost vaak een deel van de klachten automatisch op en zorgt ervoor dat zij sneller verdwijnen als ze weer komen opzetten. Volwassenen moeten per week minimaal 2,5 uur matig bewegen; hierbij kunt u denken aan flink doorwandelen of fietsen. Deze 2,5 uur is eigenlijk nog niet genoeg, want wie de rest van de tijd stilzit, doet het hele effect van het bewegen weer teniet. Daarom is het ook belangrijk om in de resterende tijd regelmatig van de stoel te komen en bijvoorbeeld een stukje te lopen. 

Gezond zitten op een ergonomische zetel of stoel

Natuurlijk is het niet mogelijk om niet meer te zitten. Bij Sitoké kunnen we advies geven over een gezonde zithouding. Daarbij staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen. Er moet ook voldoende lage rugsteun zijn. Een ergonomisch verantwoorde zetel of stoel is vaak volledig verstelbaar en biedt steun op de juiste plaatsen.

Meer info op de site van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven.

Kom gerust eens langs in onze winkel. Onze kinesitherapeuten en experts in ergonomie kunnen je verder adviseren en begeleiden in de zoektocht naar relaxzetels, ergonomische salons of ergonomische stoelen.